Od lokacije do destinacije – turizam opštine Brus

djoledjole309

Problemi u razvoju turizma u opštini Brus su brojni, a najznačajniji su problemi u naplati turističkih usluga, nedostatak izvora finansiranja, nepostojanje definisanih standarda, a tu se može uvrstiti i nedovoljna angažovanost turističke organizacije u promociji i prodaji turističkih proizvoda ruralnih područja, nedovoljno udruživanje pružalaca usluga, kao i njihova nedovoljna edukacija. O svemu tome, u kontekstu sopstvenog iskustva, govorili su Dušan Gavrilović i Bojan Bučić.

Da bi jedna opština kao što je Brus mogla da na adekvatan način profitira od turizma, neophodno je da država ulaže u otvaranje novih i dodatno opremanje postojećih turističkih objekata, kvalifikovanu radnu snagu i infrastrukturu.

Na teritoriji opštine Brus, uprkos svim poteškoćama, istrajavaju mnogi ugostitelji koji se trude da svoje etno restorane što više približe turistima i povežu se sa lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, pomažući tako svoju lokalnu zajednicu i trudeći se da se za Brus i Kopaonik daleko čuje. Važno je napomenuti i da se u Srednjoj školi Brus na smeru turistički tehničar školuju mladi koji imaju želju da ostanu u svom rodnom mestu i unapređuju ga svojim znanjem i veštinama.

Dušan i Bojan saglasni su u tome da je mladima u Brusu potrebna odvažnost i istrajnost da bi samostalno zakoračili u svet turizma. Njihovi saveti mladima su da budu uporni, istrajni, da rade na sebi i odnosu prema svojoj okolini i zajednici i rezultati sigurno neće izostati.

Snažna poruka, koja može nositi i jedan zvučni slogan – od lokacije do destinacije! Razmislimo o tome…

 

Jasna Rakićević

Reply